Stamppot Pompoen, feta & bacon

Gepubliceerd op 10 oktober 2024 om 20:47

 

Herfst Recept: Stamppot Pompoen met Feta en Bacon

 

Bij ons thuis is de herfst het seizoen van stamppot! Natuurlijk zijn de klassiekers zoals stamppot boerenkool en andijvie heerlijk, maar onze absolute favoriet is stamppot met pompoen. 🎃 Veel mensen associëren pompoen met Halloween, maar wij eten het graag door de hele herfst. En het mooie is dat de kinderen er dol op zijn om te helpen met de bereiding!

Deze stamppot is niet alleen smaakvol, maar ook voedzaam en eenvoudig te maken. Bovendien is het een kleurrijke variatie op de traditionele stamppot. Pompoen zorgt voor een lichte zoetheid, terwijl de feta en bacon een heerlijke hartige twist toevoegen.

 

Wat heb je nodig?
- 1 pompoen 🎃 (wij gebruiken vaak flespompoen of een mooie oranje variant)
- 1  appel 🍎 
- 1 prei 
- 200 gram feta
- 200 gram crème fraîche
- 1 kilo kruimige aardappelen 🥔
- Beetje margarine 🧈 
- Beetje nootmuskaat
- Beetje peper 🧂
- Beetje halfvolle melk 🥛
- Magere rookworst 
- Bakje baconreepjes 🥓

 

Hoe maak je het?


1. Koken 🥘 
Zet twee pannen op het vuur: een voor de aardappelen en een voor de pompoen. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem in stukken. Kook zowel de aardappelen als de pompoen in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet ze daarna af.

2. Stampen 
Stamp de aardappelen met een beetje margarine en melk. Voeg een snufje verse nootmuskaat en wat peper toe voor de smaak. Doe vervolgens de gekookte pompoen erbij en stamp het geheel goed door elkaar.

3. Bakken 
Terwijl de aardappelen en pompoen koken, bak je in een koekenpan de baconreepjes en prei. Je hebt geen extra olie of boter nodig, want het vet van de bacon is voldoende. Bak alles tot het lekker knapperig is en voeg dit toe aan de gestampte aardappelen en pompoen.

4. Topping
Snijd de appel in kleine stukjes en meng deze samen met de feta en crème fraîche door het stamppotmengsel. De frisse appel en romige feta geven een heerlijke balans aan het gerecht.

5. Serveren
Serveer de stamppot met een lekker stuk magere rookworst. Voor wat extra crunch kun je er eventueel nog wat walnoten overheen strooien bij het serveren.

 

En voilà! Een voedzame, kleurrijke stamppot die ook nog eens superleuk is om samen met de kinderen te maken. Deze stamppot pompoen is bij ons thuis een echte topper, perfect voor die knusse herfstavonden. Eet smakelijk! 🍽️

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.