Zalm met aardappelen uit de oven

Gepubliceerd op 9 november 2024 om 19:20

 

In ons gezin staan gezonde en pure gerechten centraal, en we zijn blij dat onze kinderen bijna alles lusten! We proberen een breed scala aan smaken aan te bieden – van vis en vlees tot diverse soorten groenten – zodat ze leren dat er meer is dan pizza, pannenkoeken, en patat. Dit recept voor zalm met aardappelen uit de oven is daar een mooi voorbeeld van: een eenvoudig en voedzaam gerecht dat je makkelijk kunt aanpassen naar smaak en voorkeur.

Voor deze schotel gebruik ik zelf vaak magere kookroom en halfvolle melk, maar je kunt ook een rijkere variant gebruiken. Verse zalm werkt perfect in dit recept, maar gerookte zalm is ook een heerlijk alternatief!

Ingrediënten
- 800 gram aardappelen
- 1 ui
- 300 ml kookroom (6% vet)
- 100 ml halfvolle melk
- 3 eieren
- 240 gram verse zalm
- 100 gram boter of margarine
- Verse dille, naar smaak
- Peper en zout naar wens

Bereiding
Stap 1:
Kook de aardappelen kort tot ze net beetgaar zijn, en laat ze afkoelen. Daarna kun je ze in dunne plakjes snijden. Wij koken aardappels vaak zonder zout en met schil voor extra vezels, maar je kunt ze uiteraard ook schillen en met een snufje zout koken als je dat liever hebt.

Stap 2:
Snijd de ui in dunne ringen of kleine stukjes. Bak de ui in de boter tot deze mooi goudbruin is.

Stap 3:
Meng in een kom de kookroom, melk en eieren. Voeg naar smaak wat peper en zout toe, en roer er alvast een beetje fijngehakte dille doorheen voor extra smaak.

Stap 4:
Snijd de verse zalm in dunne plakken en verwijder indien nodig de huid.

Stap 5:
Neem een ovenschaal en bouw de schotel op:
- Begin met een laag aardappelplakjes.
- Verdeel hier wat gebakken ui overheen en leg een laagje zalm bovenop.
- Giet een deel van het room-melkmengsel over deze lagen.

Herhaal dit proces – laagjes aardappel, ui, zalm, en het roommengsel – tot je ingrediënten op zijn. Eindig met een laag aardappel en giet het laatste beetje roommengsel eroverheen. Garneer met wat verse dille.

Stap 6:
Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 175°C en bak de schotel in 30-45 minuten goudbruin en gaar.

Stap 7:
Serveer met een frisse salade of gemengde groenten. Werk eventueel af met nog wat verse dille voor een frisse finishing touch.

Tip:
Omdat wij zoutarm eten, raden we aan om tussendoor te proeven en zelf eventueel extra kruiden of zout toe te voegen naar smaak. Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.